Hemvändarn

Sunday, July 15, 2007

Sveriges tre tråkigaste vägar

Östersund - Höglunda (Sträcka: ca 68 km)
Beskrivning: Vägen är nästan spikrak och kantad av tallskog i det evinnerliga. De få hus man passerar har sett sina bästa dagar. Under några ögonblick kan man i alla fall njuta av utsikten över Indalsälven. Större delen av vägsträckan är trots allt så tråkig att man skulle kunna paniksomna i ren tristess.

Östersund - Sundsvall (Sträcka: ca 186 km)
Beskrivning: För att smidigt ta sig ur Östersund har man för länge sedan byggt E14 i utkanten av stan. De senaste gångerna har dock denna väg varit avstängd och vi har varit tvungna att ta den gamla vägen. Den är dessutom följd av en låång 50-sträcka genom det fula samhället Brunflo. Det hela innbär att det hinner gå minst en halvtimme innan man avverkat de första två milen av resan. Detta följs av en ganska rolig vägsträcka som man "förstört" genom att plantera ut vägkameror med jämna mellanrum. Så för att inte bli ruinerad kan man inte passa på att njuta av den vackra naturen utan får hålla ögonen på hastighetsmätaren. Sista sträckan (när man får för sig att man snart är framme) tar även den sjukt lång tid på grund av 70-sträcka och fartkameror.

Sundsvall - Gävle (Sträcka: ca 210 km eller nästan en evighet)
Beskrivning: Söder om Sundsvall följer på E4:an ett stort antal samhällen med märkliga namn: Njurunda, Hamrånge, Iggesund, Hudiksvall, Njutånger mfl. Det skulle vara jättekul att i lugnt tempo passera dessa och fundera lite över vilka som bor där och hur sjutton namnet uppkommit. Tyvärr är det oftast så att man gärna vill komma fram så fort som möjligt eller i alla fall ganska snabbt och smidigt. Då är det inte lika charmigt med alla 70/50-sträckor som inrättats för att byarnas invånare och besökare på ett säkert sätt ska kunna avgå och anlända. Något som är väldigt förvånande är att man i höjd med Tönnebro övergått från vanliga mil till gotländska. Det kan inte finnas någon annan förklaring eftersom det tar närmare en evighet att köra de knappa fem mil som återstår innan man är framme i Gävle.

Känn er välkomna att fylla på listan med egna exempel!

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

kolla in min blogg för fler tråkiga vägar som bör undvikas... :)

3:41 AM  

Post a Comment

<< Home